Per què registrar el cicle menstrual?

Tens un dolor al genoll, vas a veure la teva fisio de confiança i et demana: on et fa mal, des de quan, quin moviment et molesta, quins altres t’alleugen, si són punxades, cremor o sensació que s’adorm, si a part del genoll s’escampa cap a una altra zona, si has pres algun antiinflamatori, si t’estàs hidratant correctament, si menges aliments i no productes, si quan descanses millora o empitjora, etc etc etc. I ho trobes normal. És que sinó, com pot ajudar-te a recuperar-te i disminuir el dolor? 

Arribes a la consulta de PNI perquè vols quedar-te embarassada o perquè tens síndrome premenstrual, o perquè t’han dit que tens SOP, endometriosi o hipotiroïdisme i et demana: com és el teu cicle? 

I l’únic que saps respondre és: 1) quins van ser els dies de sagnat 2) si tens dolor o no

Com a persones menstruants ens mereixem entendre com funciona el nostre cicle menstrual, què és normal i què no, i així empoderar-nos per poder accionar quan faci falta. 

Si t’han receptat pastilles anticonceptives com a solució als teus problemes, probablement millorin (temporalment) els teus símptomes, però NO desapareix el problema.  

Les anticonceptives el que fan és INHIBIR la ovulació, i per tant NO HI HA REGLA. El que veus durant la setmana de descans hormonal és un sagnat per deprivació. 

En certs casos i ben justificades poden servir per un tractament ben definit, però no per ser una solució definitiva ni per eliminar el problema de base. 

Registrant el teu cicle menstrual hauries de ser capaç de:

  • identificar la ovulació (o l’absència d’aquesta)
  • identificar si produeixes suficient moc cervical, i si aquest té bones característiques
  • identificar la finestra fèrtil si el que vols és quedar-te embarassada, perquè no, no som fèrtils tots els dies del mes
  • conèixer la teva fase lútea (la gran oblidada), que és la fase des que ovulem fins que tenim la regla
  • valorar si durant la fase lútea hi ha bona producció hormonal, especialment de progesterona 
  • reconeixer alteracions NO normals com: spotting premenstrual (tacar abans de la regla), dolor associat a la ovulació, dolor associat a la regla, migranyes, irritabilitat, canvis emocionals desmesurats, etc 
  • saber si tens una bona salut digestiva i hepàtica, que van de la mà de la salut hormonal 

I això com ho fem? 

Doncs depenent de l’objectiu que tinguis (si és terapèutic o simplement d’autoconeixement) pots enregistrar els dies de sagnat, la quantitat, la durada total del cicle (de regla a regla), el patró de moc cervical, la sensació vulvar, la temperatura basal, la palpació del cèrvix, si hi ha o no síndrome premenstrual, i tots els símptomes que vagis notant  durant un cicle. I així, en una gràfica de seguiment pots obtenir una informació molt valuosa. Ens explica com és la teva salut hormonal i la teva salut en general. 

És una tècnica gratuïta, per això costa tant que ens arribi aquesta informació. Però jo no vull que te la perdis. 

Vols aprendre com funciona el teu cicle i com registrar-lo?

T’espero el dimarts dia 8 d’abril a les 18:00h en una reunió online TOTALMENT GRATUÏTA perquè aprenguis tot això i més. Escriu-me i et passo l’enllaç. 

I visita la meva web per saber com et puc ajudar de forma personalitzada.